Islamic Widget

Pendapat Anda Tentang Blog Ini....

Tuesday, January 25, 2011

MAJLIS MALAM KESURA

Majlis Malam Kesura yang diadakan di Hotel Flamingo, Jalan Ampang pada 21 Januari 2011 amat meriah sekali. Ahli KESURA yang hadir pada malam itu sangat 'sporting' apabila kebanyakan dari mereka datang dengan mengenakan pakaian mengikut tema iaitu 'Wild Wild West'.

CEO Syarikat yang merasmikan majlis tersebut turut mengenakan pakaian ala cowboy dan melahirkan rasa kagum terhadap persembahan yang ditunjukkan oleh bakat-bakat yang selama ini terpendam lantaran majlis seperti ini telah lama tidak diadakan.

Ada beberapa ketikanya semasa persembahan dibuat, beliau terpaksa diberitahu bahawa semua yang membuat persembahan pada malam itu adalah terdiri dari staf syarikat sendiri dan bukannya artis popular tanah air. Akhirnya didalam ucapannya, beliau mengakui bahawa selama ini ia telah banyak hadir didalam majlis-majlis 'dinner' yang dianjurkan oleh berbagai agensi atau syarikat lain tetapi tidak semeriah sepertimana majlis KESURA pada malam itu.

Diatas rasa kekagumannya itu, beliau telah mengumumkan akan memberi peruntukan kewangan supaya Syarikat dapat menubuhkan sebuah kelab kebudayaannya sendiri. Semua yang ada didewan telah memberikan satu tepukan gemuruh diatas pengumuman itu.

Terima kasih Tuan CEO.

Walaupun tema 'Wild Wild West' yang dipilih pada majlis ini tetapi kebudayaan masyarakat kita tidak dilupakan kerana selain nyanyian berentak country dengan petikan gitar, tarian zapin, boria, koir serta tarian irama hindustan (yang sudah sebati dengan masyarakat melayu) turut dipersembahkan, begitu juga dengan beberapa sketsa dan lakonan oleh staf juga turut dipersembahkan.

Kegembiraan, kemeriahan dan kepuasaan jelas terpancar pada wajah-wajah yang hadir dan mereka mengharapkan supaya majlis seperti ini dijadikan acara tetap tahunan.

Akhir sekali acara yang dinantikan-nantikan pun tiba apabila cabutan bertuah dibuat dimana 84 hadiah telah disediakan yang merupakan barangan elektrik seperti TV LCD 42', 32' dan 24', Peti sejuk, mesin basuh, notebook, PS2, kipas angin, DVD player, pembakar roti, seterika Coffee mixer, Tooster, baucer Jaya Jusco bernilai RM200 dan banyak lagi yang tidak dapat diterangkan disini.

En. Abd. Razak b. Mohd Yusoof dan Cik Norgelalila telah dipilih sebagai 'Prince' dan 'Princess' pada malam itu kerana berpakaian mengikut tema dan hadiah kepada mereka telah di sumbangkan oleh pihak hotel Flamingo itu sendiri.

Ahli yang tidak memenangi cabutan bertuah tetap tidak dihampakan apabila mereka dibekalkan dengan sebuah jam yang ditempah khas berlogokan 'KESURA' disamping logo Syarikat.

Tn. Hj. Juzilman Basir, CEO Syarikat
sedang menyampaikan ucapan

Diantara pegawai kanan yang hadir.
Dari kiri : Tn. Hj. Pak Ku Radzi, Tn. Hj. Asmat Sumarto dan Mr Lew

Gadis-gadis Syarikat bersama bunga telor
menanti ketibaan Tuan CEO


Dari kiri Sarah, ? dan Syazana dengan minuman orange.
Sama je size. Adik beradik ke?

Dari kiri : Perzeah, Mahanom, Faridah dan Noraishah
menunggu 'green light' sebelum dapat menikmati jamuan

Dari kiri: Zura dan rakan-rakan dari Bahagian Kewangan

Dari kiri : Marziah, Ruby dan Zailifah diantara
Otai yang turut hadir memberi sokongan

Gadis-gadis ni mungkin staf baru kot dan
aku tidak berapa kenal mereka ini....
sorry...jangan marah...
(nanti kalau dah tahu nama, aku edit balik)

Dari kiri : Robaaishah, Zabedah, Rahemah
(ketiga-tiga mereka ini gadis Melayu Asli)
manakala Mariam (Mary) gadis Cowboy...

member lama...
Dara Esah (Yg. melambai) turut ditemui pada malam itu

Dari kiri : Jamal, Husni dan Rahman menikmati hidangan

Kelakar.... Tema 'Wild Wild West'
tapi menunya kari ikan, ayam masak merah, daging rendang dan sup daging

En. Aris dari FNSB turut membeli sebuah meja pada malam itu

Staf FNSB

En. Mohammad dan Pn. Dina
diberi tanggungjawab mengacarakan majlis



PERSEMBAHAN PUN BERMULA

Lagu-lagu medley yang didendangkan. Diantaranya 'Halimah Jongang'
dan 'Smile' yang dipopularkan oleh Kumpulan Bee Gees


Dari kiri : Mustakim, Fiza, Awie dan Khawari membuat persembahan

Dari kiri : Amy, Liza dan Zafrul

Awie mendendangkan sebuah dengan penuh perasaan

Satu pose istimewa dari artis-artis 'Wild Wild West'
selepas selesai persembahan.
Oya (baju hitam) sungguh cun sekali pada malam itu...


KEBUDAYAAN MELAYU


Artis-artis kebudayaan bergambar
sebelum membuat persembahan

Artis ditengah-tengah...
Kebudayaan pun bukan koboi pun bukan

Siti Khatijah diapit
oleh hantu misteri nusantara.
"Jangan biarkan hidup anda diselubungi misteri"

Gadis-gadis tumpuan lensa pada malam itu

Shahira dan Azlina

Pn. Dina diapit oleh artis kebudayaan

Pn. Dina bersama jurusoleknya Fiza
yang juga penyanyi bersuara merdu


Mereka hadir memberi sokongan
dengan memakai pakaian mengikut tema
Dari kiri : Azman, Jaafar dan Faisal


ACARA CABUTAN BERTUAH DAN
PENYAMPAIAN HADIAH

Tn. Hj. Ismail Alwi membuat cabutan bertuah

Tn. Hj. Anuar Yahya menyampaikan hadiah
kepada Nor Azah dari Bhg. Khidmat Teknikal

Syarifah Noor Irma dari Bahagian Khidmat Ladang
turut memenangi hadiah cabutan bertuah

Lupa pulak nama budak FNSB ni...
Dia pun dapat jugak hadiah cabutan bertuah

Tuan Hj. Juzilman Basir CEO Syarikat sedang menyampaikan hadiah
kepada En. Ali Sidek selaku Pengurus pasukan Rumah Biru
yang menjadi Juara Keseluruhan sukan antara rumah

Cik Norgelaila dari FUESB dinobatkan sebagai 'Princess'
pada malam KESURA kerana berpakaian menepati tema.
(bujang lagi. Sapa nak himpit mesti dapat permision dari aku dulu
sebab kat ofis, bilik dia sebelah bilik aku)

Cik Norgelaila diapit oleh rakan-rakan sepejabat beliau.

"Asyik depa je nak bergambar....aku pun nak jugak..."
AJ kanan sekali bersama Staf FUESB.
Oleh kerana aku tak berpakaian koboi macam dia orangtu
jadi gambarpun tak berupa nak menjadi sebab tu jadi kelabu.
kalau tak percaya clik pada gambar tu untuk besarkan.


  • Terima Kasih pada Pn. Mazni dari FNSB kerana sudi menyumbangkan gambar-gambar eksklusif Malam KESURA untuk dikongsi bersama.
  • Gambar-gambar yang tak terang tu dari kamera aku sendiri. "Tak ade ke sape-sape yang nak sponsor kamera digital untuk aku supaya aku lebih aktif merakam gambar pada majlis-majlis yang akan datang."

Monday, January 24, 2011

PORT GAY



Jabatan Agama Islam Negeri berkenaan hendaklah menyiasat segera akan maklumat ini. Tolong buat serbuan keatas kelab gay tersebut sebelum kita semua dihukum sepertimana Kaum Nabi Lut.

Thursday, January 20, 2011

XPDC KE TASIK KENYIR

Tasik Kenyir yang wujud lebih 20 tahun yang lalu merupakan destinasi pelancongan yang sangat berharga di Negeri Terengganu dan menjadi tapak Penjana Kuasa Hidro-Elektrik Sultan Mahmud. Tasik Kenyir terbentuk dari 15 batang sungai yang dipenuhi air dan mengandungi lebih kurang 340 buah pulau-pulau kecil turut dipilih sebagai pintu masuk ke Taman Negara. Dengan keluasan lebih dari 2,600 kilometer persegi, tasik buatan manusia ini, serta kawasan hutan simpan di sekelilingnya mempunyai keluasan yang lebih besar dari Singapura.

Semenjak kewujudan empangan di sini, kawasan sekitarnya terutama Kuala Berang telah mula dikenali oleh orang ramai baik dari dalam mahupun luar negeri. Tasik ini merupakan tempat pelancongan popular di Terengganu semenjak kewujudannya. Ia siap dibina pada 1988.

Tasik Kenyir telah menenggelamkan beberapa buah kampung dan juga hutan. Banyak haiwan liar telah diselamatkan semasa pembinaan empangan ini. Pembinaan empangan ini telah mewujudkan pulangan ekonomi kepada penduduknya yang majoritinya adalah petani. Secara tidak langsung, penduduk di sini dapat menaikkan taraf sosial masing-masing. Kedatangan pelancong ke sini yang terkenal dengan jagung manisnya telah menaikkan nama bandar Kuala Berang di mata pihak luar yang sebelum ini dikenali sebagai 'bandar mati'.

Di pihak Syarikat, program ekspidisi ke Tasik Kenyir ini telah dirancang pada pertengahan tahun 2010 lagi oleh KESURA. Walaubagaimanapun disebabkan beberapa hal yang tidak dapat dielakkan maka ianya terpaksa ditangguhkan ke bulan Januari 2011 ini.

Ekspedisi ke Tasik Kenyir ini adalah ekpedisi kali ke 3 diadakan dan disertai oleh seramai 61 staf terdiri dari 51 lelaki dan 10 wanita dari berbagai peringkat umur semuda 22 tahun sehingga ke 50 tahun.

Ustaz@Cikgu Nasaruddin Omar dan Ustaz Mansuruddin Ibrahim turut diundang sama didalam ekspidisi ini untuk memberi kuliah dan memimpin solat.


  • Tarikh didalam gambar hendaklah dibaca sebagai berikut : 14/1/2011 (selepas pukul 12.00 malam hendaklah dibaca sebagai bertarikh 15/1/2011 dan begitu juga 15/1/2011 (selepas pukul 12.00 malam dibaca sebagai bertarikh 16/1/2011. (Setting tak betul).

Gambar-gambar pada 17/1/2011 tidak dapat dirakam kerana 2 biji bateri kamera telah weak.

Catatan Perjalanan

(14/1/2011 - 17/1/2011)

14/1/2011
  • 10 pm : Bertolak dari Ibu Pejabat Kuala Lumpur

15/1/2011

  • 12.15 am : Singgah makan di R&R Gambang
  • 4.48 am: Singgah di Jeti Gawi (tersilap kerana kami kena naik melalui Jeti Empangan Jenagor)
  • 6.04 am : Sembahyang subuh di Masjid Kg. Telaga, Hulu Terengganu
  • 6.56 : Sarapan pagi di gerai Kg. Telaga hingga jam 7.30 am
  • 7.58 am : Tiba di pintu masuk Tasik Kenyir (Menunggu kedatangan petugas boat, dan pendaftaran masuk)
  • 8.30 am : Tiba di Jeti Empangan Jenagor
  • 9.15am : Taklimat oleh Pengurus House Boat
  • 9.30 am : Semua peserta bergerak menuju ke bot masing-masing
  • 10.15 am : Bot mula bergerak meninggalkan jeti
  • 1.30 pm : Tiba di Kuala Petang, boat berlabuh dan makan Tengahari
  • 2.00 pm : Bot bergerak ke Sg. Terengang, Taman Negara
  • 4.20 pm : Tiba di Sg. Terengang, Taman Negara, bot berlabuh untuk bermalam
  • 5.00 pm : Masa dihabiskan untuk mandi manda di Sg. Terengang dengan menaiki speed boat yang mengambil masa 10 minit untuk sampai kesana dari house boat
  • 7.30 pm : Solat Jamak Qasar Maghrib dan Isyak secara berjemaah
  • 7.45 pm : Kuliah Maghrib oleh Ustaz Nasaruddin Omar
  • 8.30 pm : Makan malam dan acara bebas

16/1/2011

  • 8.00 am : Bot bergerak ke Gua Bewah
  • 10.08 am : Bot berlabuh ditebing Tasik
  • 10.30 am : Mendaki Gua Bewah
  • 11.30 am : Bot bergerak meninggalkan Gua Bewah menuju Air Terjun Sg. Lasir
  • 3.26 pm : Bot tiba di jeti Air Terjun Sg. Lasir
  • 4.00 pm : Acara mandi manda di Air Terjun Sg. Lasir
  • 6.58 pm : Solat Jamak Qasar Maghrib dan Isyak diikuti kuliah Maghrib
  • 7.30 pm : Makan malam, memancing dan acara bebas

17/1/2011

  • 6.00 am : Solat Subuh berjemaah diikuti dengan kuliah Subuh
  • 8.00 am : Sarapan pagi
  • 9.00 am : Acara bebas ( Mandi di Air Terjun, memancing dan menjala ikan)
  • 11.00 am : Makan Tengahari
  • 12.00 tghari : Bot bergerak meninggalkan Air Terjun Sg. Lasir menuju ke jeti Empangan Jenagor
  • 1.30 pm : Tiba di jeti Empangan Jenagor dan terus menaiki bas untuk pulang ke Kuala Lumpur
  • 2.00 pm : Bas mula bergerak meninggalkan jeti
  • 3.45 pm : Singgah di Bukit Besi untuk solat berjemaah Jamak Qasar Zohor Asar serta makan
  • 5.00 pm : Bas bergerak meninggalkan Bukit Besi
  • 6.45 pm : Singgah di Bandar Kemaman beli keropok
  • 7.30 pm : Bas bergerak meninggalkan Bandar Kemaman
  • 9.00 pm : Bas berhenti rehat di R&R Gambang untuk solat Jamak Qasar Maghrib Isyak dan makan malam
  • 11.00 pm : Bas tiba di perkarangan Ibu Pejabat dan semua peserta menuju ke rumah masing-masing
  • 12.00 pm : Aku tiba dirumah

video

Video ini menunjukkan kami sedang menunggu giliran
untuk menaiki house boat bagi memulakan pelayaran ke Tasik Kenyir.

video


video
Kedua-dua video diatas menunjukan kami sedang
mempersiapkan peralatan untuk memancing

video

4 buah houseboat kami
meluncur laju merentas Tasik Kenyir

video
Houseboat berlabuh untuk kami makan tengahari

video
Bermandi manda di Air Terjun Sg. Lasir, Tasik Kenyir

video

Bermandi manda di Sg. Terengang, Tasik Kenyir

video
Air Terjun Sg. Lasir

Peserta XPDC bergambar ramai
sebelum bertolak ke Tasik Kenyir


Ustaz Nasaruddin memberikan sedikit taklimat
dan membacakan doa sebelum bertolak


Kami singgah bersolat subuh di masjid Kg. Telaga, Hulu Terengganu
dan bersarapan pagi di gerai berhampirannya

Bergambar selepas bersarapan


Bergambar dipintu masuk ke Jeti Empangan Jenagor
Dari kiri : Azman, Olhusni, AJ, Idah dan Fiza

Batu tanda Stesen Janaelektrik Sultan Mahmud, Kenyir

Dari kiri : Amy, Siva Rao dan Saratjuddin
bergambar sebelum masuk ke dalam

Dari kiri : Rosni, Olhusni, Rahimah, Zaharah,
Siti Khatijah, Iqbal dan dibelakang Roslan

Dari kiri : Maslina, Noor Aliah dan Zaharah

Dari kiri : Kem, Mustakim, Isa, Mat Miskam dan Roslan

Dari kiri : Pemandu bas, Iqbal, Jamal, Rosni dan Shamlan


Semua peserta dikehendaki menandatangani
borang pendaftaran masuk

Dari kiri : Shamsuddin, Rosni dan Amy
bergambar di papan pemeriksaan keselamatan

Dari kiri : Hidayah, Azlina dan Nor Azah
mewakili golongan muda didalam rombongan


Awie mengangkat tangan sebagai tanda kemenangan
apabila beliau dan kawan-kawan tiba di puncak Empangan Jenagor


Rahimah, Zaharah, Noor Aliah dan Juhara
menanti lampu hijau untuk turun ke jeti


Dari kiri : Shamlan, Fiza, Idah dan
Hashim bersama bagasi masing-masing



House boat bersedia untuk membawa kami belayar

Bekalan bahan mentah dibawa
untuk bekalan selama 3 hari didalam bot


Dari kiri : Johan, Awie dan Iqbal bergambar
membelakangkan Tasik Kenyir

Taklimat oleh pemilik house boat

AJ dan Baha

Inilah house boat yang akan membawa kami belayar

Salah sebuah boat dari 4 buah yang disewa sedang belayar.

House boat 2 tingkat membawa budak-budak junior

Masa yang ada digunakan untuk mengikat mata pancing

House Boat yang membawa awek-awek
bersama tukang-tukang masak.
Baju kuning tu Awie. Macammana dia boleh
menceroboh masuk kedalam bot wanita ni?
Report kat Ustaz kang....



Juhara sedang menikmati buah tembikai

Johan pun dah makan dan mata pun dah berat ni...

Ustaz @ Cikgu Nasaruddin dan Zaini berehat selepas makan

En. Rahim (dari PDRM) turut menyertai rombongan kami)

Jurumudi sedang mengendalikan bot

Dari kiri : Mustakim dan Shamsuddin
duduk ditangga atas house bot

Azman sedang memancing
dalam keadaan bot sedang bergerak

Zack pula memancing ketika house bot berlabuh

Zack dan Rosli menunjukkan seekor ikan Kelah
dan Patin yang dapat dipancing

Zack bersama ikan baung yang dipancingnya

Ustaz Mansuruddin menunjukkan
seekor ikan Kelah yang dapat ditangkap

Ikan Kelah yang sama seperti gambar diatas

Rosli dengan seekor ikan Baung

Betulke Fahmi dan Kem tu dapat ikan...

Seekor ikan baung berjaya dipancing oleh salah seorang peserta



Hashim tak sudah-sudah membelek mata pancingnya



Dari kiri : AJ, Mustakim, Olhusni dan Zaini.
Tajuk perbualan kami adalah berkaitan
dengan harta pusaka dan faraid

Boat yang membawa lelaki veteran

House bot berlabuh di Kuala Petang




Dari kiri : Liyana, Faris, Iwan dan
Azman sedang makan tengahari

Idah menemankan Amy makan


Baha@Coach (simbol peace) And The Gang

House bot dilengkapi dengan Astro

Ibadat dimana-mana sahaja...Kata orang, 'hendak seribu daya'
Zaini dan Jamal bersembahyang manakala
Olhusni membaca Al Quran didalam bot

Salah sebuah speed bot membawa Rosli, Mat Isa dan Johan
untuk mandi di Sg. Terengang. Perjalanan 10 minit dari bot

Menunggu ketibaan speed bot untuk ke Sg. Terengang






Ustaz Nasaruddin, En. Rahim dan Mohd Shaharudin (PDRM)
mendapat giliran menaiki bot

Inilah Sg. Terengang, airnya jerneh dan dingin





Solat Jamak Qasar Maghrib dan Isyak berjemaah

Ustaz Nasaruddin sedang menyampaikan kuliah

Ajoi dan Johan merenung jauh
sambil menikmati keindahan Tasik Kenyir

2 orang jurumudi

2 orang jurumudi



Zack sedang mencuba mengemudi bot

Amy senyum riang kerana dapat ke Tasik Kenyir

Awie (baju merah) dan Rosli
sedang menggulung rokok keretek

Sementara menanti bot berlabuh di Gua Bewah,
Rosli mengajar kawan-kawannya cara nak
menggulung rokok keretek

House boat khas untuk membawa kaum wanita


Isa (kiri) bergambar bersama Mohd Saharuddin

Ustaz @ Cikgu Nasaruddin memastikan jalanya dalam
keadaan baiksebelum menjala ikan

Tasik Kenyir yang tenang

House bot kami sedang menghampiri Gua Bewah

House bot berlabuh di tebing Gua Bewah

Kerja-kerja mendaki untuk memasuki
Gua Bewah dimulakan

Kaki terasa lenguh jugak setelah tiba diatas

Aku telahpun sampai dimuka pintu Gua


Mohd Iqbal

Sorry la Siva, gambar u kecik.
Tapi u memang kecik pun kan.

Dipintu masuk Gua Bewah banyak terdapat pokok cili padi...
mereka ni pantang tengok benda free, semua nak kutip.

Aku dah mintak izin kat penjaganya (Jin mata tonjet)
tapi orang kat bawah aku ni belum kot...
Ambik banyak pulak tuuu.

Zaini tak lepaskan peluang mengutip cili api.
dah minta izin ke belum?

Dalam hutan yang sunyi macam ni...
aku tengok awek-awek ni cun jugak.
Tapi masa kat ofis aku tengok biasa je...

Bergambar ramai dipintu masuk Gua Bewah

Mataku mengantuk je kena angin tasik ni...

Patut la tak dapat ikan, asyik membute je...
lPapan tanda Air Terjun Sg. Lasir

Apa tunggu lagi Zarah, terjun la...kalau takut buat apa ikut...
kalau mati insuran banyak...

Iqbal dan Shamlan di jambatan gantung.
Hoi ! Skodeng ke?

Depan : Fiza, yang angkat tangan dua orang di kiri tu Idah
dan disebelahnya Liyana. Berendam dalam kolam,
dari kiri Azah sebelahnya Azlina manakala baju oren tu Juhara

Tak puas-puas berendam ...
macam laaa...tak pernah jumpa air terjun...