Islamic Widget

Pendapat Anda Tentang Blog Ini....

Tuesday, August 26, 2014

XPDC LAUT DALAM 2014, TG. LUMPUR, KUANTAN....

Sepatutnya kami dah pergi memancing bulan April dulu, tapi disebabkan ramai ahli yang sibuk dengan tugas dan ramai pulak yang bagi idea dan pendapat supaya kami cuba di tempat lain, maka program memancing yang telah lama dirancang terpaksa ditangguhkan dulu sehingga satu keputusan dicapai. Apa yang penting, keputusan yang dibuat biarlah semua ahli berpuashati, barulah kami enjoy dan happy dalam menjalankan setiap aktiviti berkumpulan. Sapa yang banyak songeh, boleh good bye...hee...hee...heee...

Ada yang kata, kita dah dua kali ke Terengganu, kali ni kita pergi sebelah Pahang atau Johor la pulak. Takkan nak promosi Ganu jer, negeri lain pun nak jugak promosi. Bagi pihak kami, ianya tak dak masalah...yang masaalahnya ialah di pihak Kerajaan Negeri tu sendiri, kalau iapun nak suruh kami promosi, bagilah sponsor sikit, kami punya team ni bukan calang-calang punya team, dah terkenal seluruh dunia...Kalau tak percaya tengok baju T yang kami pakai, Syarikat PENN yang sponsor. Kalau nak tau, PENN adalah satu jenama alat pancing yang sangat terkenal, kami rasa bangga apabila dapat menyarung baju T dengan lambang PENN tersebut.

Selain Terengganu, Pahang, Johor dan Perak, kami ada jugak cadangan nak pergi memancing di Sabah pada tahun depan....bagi kami, duit tak dak masalah sebab kami dah menabung dari semenjak tertubuhnya Team Joran ni iaitu kira-kira 4 tahun lalu. Dengan pengalaman yang ada, rasanya cukuplah untuk kami memberi cabaran di perairan Sabah pulak...Kata orang memancing di perairan Sabah lebih mencabar dan pulangannya sangat lumayan, Khazanah lautnya dikatakan bernilai tinggi. Itu yang buat kami teruja sangat nak pergi memancing di Sabah. 

Tapi yang jadi masalahnya, takut boss kami pulak tak luluskan cuti serentak. Kalau kami cuti serentak,  Operasi Syarikat boleh lumpuh sepenuhnya. Apa taknya, kami semua adalah pakar perancang dan pencetus idea dalam menjana keuntungan Syarikat. 

Kalau semua nak tau, ahli Team Joran, kebanyakannya duduk di Bahagian penting dalam syarikat. Ada yang bertugas di Bahagian Perancang Korporat, Bahagian Kewangan Korporat, Akaun Kilang, Pembangunan Ladang, Pejabat Setiausaha Syarikat, Jabatan Undang-Undang, Bio Technology, Pembangunan Ladang dan aku sendiri di Bahagian Inspektorat iaitu satu Bahagian yang bertanggungjawab dalam memastikan semua SOP yang ditetapkan oleh Pihak Pengurusan terhadap ladang syarikat di seluruh Negara dipatuhi. Kalau staf gagal dan menyeleweng, bonus 6 bulan yang Chairman dah umumkan dalam Majlis Sambutan Hari Raya baru-baru ini akan dipotong atau tak di bayar langsung kepada mereka. 

Kepada mereka-mereka yang nak berkenalan dengan kami, gambar-gambar kami ada kat bawah tu, pilih lah yang mana berkenan di hati. Dan yang lebih istimewanya, ada sorang tu berjawatan Pengurus Car Wash FB. Sapa nak cuci kereta bolehlah berjumpa beliau, untuk staf, harganya sangat murah atau separuh dari harga cuci kereta di luar. Begitu lah serba sedikit latar belakang kami yang menganggotai Team Joran ini. 

Ok, berbalik cerita program kami tadi. Kata putus dah capai, tarikh dan tempat dah ada, tarikhnya ialah pada 23 hingga 24 Ogos 2014 dan tempatnya ialah di Tg. Lumpur, Kuantan, Pahang. Kenderaan ada tiga buah, rasanya cukuplah untuk membawa kami seramai sepuluh orang.

Masanya dah tiba, tepat pada jam 2 pagi pada 23 Ogos 2014, kami seramai sepuluh orang sudahpun berkumpul di perkarangan Ibu Pejabat, Kuala Lumpur, selepas membahagikan beberapa peralatan serta bekalan makanan yang hendak dibawa, kami terlebih dahulu mengadakan sessi bergambar dan diakhiri dengan bacaan doa memohon restu ke hadrat Allah Subhanahuwataala supaya perjalanan kami selamat pergi dan selamat kembali. Perjalanan ke Jeti Tanjung Lumpur, Kuantan, Pahang akan mengambil masa selama lebih kurang 4 jam melalui Lebuhraya Karak. 

Pasukan kami tiba di perkarangan Masjid Sultan Ahmad Shah, Kuantan pada jam 5 pagi. Sementara menanti azan Subuh pada jam 5.50 pagi nanti, kami mengambil kesempatan untuk melelapkan mata sebentar di dalam kereta. Apabila azan Subuh telah dikumandangkan, kami pun bersolat Subuh secara berjemaah dengan jemaah yang terdiri dari penduduk tempatan.

Ketibaan kami di Jeti Tg. Lumpur disambut oleh Abg Halim yang bertugas di Pejabat PBW Pahang. Sepanjang program memancing selama 2 hari 1 malam ini, beliau yang akan guide kami nanti dalam boat no. 1 manakala seorang lagi iaitu Zamaruddin yang juga bertugas di Pejabat PBW Pahang akan guide boat no. 2.

Selepas bersarapan pagi di Gerai Achik Patta, kamipun menuju ke Jeti Tg. Lumpur kerana 2 buah boat yang kami sewa khas telah sedia menanti. Tepat jam 9 pagi, boat pun secara perlahan-lahan bergerak meninggalkan jeti Tg. Lumpur menuju ke tengah laut yang akan mengambil masa 2 jam mula untuk memancing dan pelayaran di sambung 2 jam lagi selepas itu untuk kami terus memancing dan seterusnya berlabuh sehingga keesokan harinya.   

Saksikan gambar-gambar yang sempat dirakam sepanjang program yang kami namakan XPDC Laut Dalam 2014, Tg. Lumpur, Kuantan, Pahang dari 23 hingga 24 Ogos 2014.

Inilah anggota Team Joran.
Duduk barisan depan dari kiri: Ihsan (Pejabat Undang-Undang), Awie (Pejabat Setiausaha Sykt.), 
AJ (Inspektorat), Selamat (Peng. Car Wash FB.) dan Che Hashim (Bhg. Khidmat Ladang),
Barisan belakang dari kiri : Azman (Bhg. Kewangan), Lan (Perancang Korporat), Helmi (Bio Tech)
Najib (Perolehan) dan Zack selaku ketua (Akaun Kilang)...

Gerai tempat kami bersarapan pagi yang terletak 
berhampiran Jeti Tg. Lumpur...

Menikmati sarapan pagi sebelum ke laut...


Zamaruddin (kiri), staf Pej. PBW Pahang turut serta dan 
beliau mengetuai boat yang ke 2...

Bergambar ramai berhampiran jeti: Peserta boat no. 2.
Dari kiri : Ihsan, Helmi, Awie, Selamat (boat no. 1) dan Azman...
Seorang lagi yang tiada dalam gambar ialah Najib...  

Peserta di boat no. 1 : 
Dari kiri : Che Hashim, AJ, Lan dan Selamat.  
Seorang lagi yang tiada dalam gambar ialah Zack..

Boat-boat yang berlabuh di Jeti...
Harga sewanya berpatutan...

Pemancing boat no. 2 telah mengambil tempat bersama
 peralatan masing-masing dan bersedia untuk belayar...

Pemancing boat no. 1 juga telah bersedia.

Dari kiri : Che Hashim, AJ dan Abg. Din pengendali boat...

Zack (kiri) selaku Ketua Team Joran dan Abg. Halim 
yang akan guide kami dalam boat no. 1...

Boat jiran sedang belayar...


Lan yang memandu dari KL dah kepenatan dan 
mengambil peluang untuk tidur dalam boat...

Mengambil kesempatan untuk bergambar di dalam boat 
yang sedang belayar sambil menikmati keindahan laut yang tenang...
Dari kiri: Abg. Halim, Selamat, AJ dan Zack...   

Masa yang ada juga diambil untuk mengikat tali pancing...
Abg. Halim menunjukkan cara-cara mengikat tali pancing...



Selamat membetulkan jorannya sebelum memasang tali...

Boat no. 2 tak ade cameraman, jadi gambar mereka tak banyak sangat...
aku cuma mampu merakam aktiviti mereka dari jauh (zoom) jer...

Gambar mereka yang aku zoom nasib baik jelas. 
Kelihatan dari kiri: Azman, Awie, Helmi dan Najib sedang memancing...

Zack dah mula tunjuk belang. Beliau berjaya mendaratkan 
seekor ikan Ebek yang dianggarkan seberat 1/2 kilo ...


Lan dapat ikan kerisi seberat 1/2 kilo jugak...

Selamat dapat anak ikan Kerapu seberat 400 gram...

Masing-masing tunjuk aksyen kat aku...
Tak pa...tak pa...

Zack dapat sekor lagi...ikan Ebek jugak...

Ikan no. 2 Lan iaitu ikan Jemuduk...


Ikan-ikan yang ditangkap tadi dikorbankan untuk hidangan makan tengahari kami.
Masak kari dengan ikan fresh sungguh menyelerakan...

Selera aku tak dapat ditahan bila tengok Selamat makan...
Tapi aku kena sabar la sikit sebab pinggan ada 3 jer...

Bagi can la kat mereka makan dulu sebab ikan tu mereka yang tangkap...

Nganga tu tolong kecik sikit Zack takut benda lain yang masuk...

Abg. Halim melayan mata pancingnya 
yang berjaya dapat dua ekor ikan Sela Kuning...


Zamaruddin dapat ikan ke apa tu?...

Kesian boat no. 2 kerana kurang liputan untuk mereka...
Aku pun tak tau mereka ni dah makan ke belum...
Tapi kelihatannya Awie dapat tiga ekor ikan Sela Kuning...
Man (duduk) pun nampak dapat sekor ikan jugak...

Zack dah sudah makan dan sekarang nak pancing ikan lagi...

Sebenarnya aku dah dapat ikan Selar Kuning sebanyak hampir 6 ekor 
tapi nasib malang sebab machine aku patah....
Tapi tak pa sebab aku ada 1 lagi joran...

Inilah ikan Selar Kuning yang aku dapat menggunakan Apollo 
sebelum machine (gambar kat atas) tu patah...

Setakat ni dulu gambar ikan yang dapat ditangkap semuanya menggunakan Apollo, 
ikannya pula tak dak jenis lain semuanya Selar Kuning...


Pandangan T Shirt kami sebelah belakang...Modelnya Che Hashim...
 
Dalam boat no 2 ni, aku tak nampak pun Ihsan...
Dia mungkin pancing sebelah sana kot...

Helmi memberi isyarat peace...Gambar zoom...



Awie dapat empat ekor lagi ikan Selar Kuning menggunakan Apollo...

Che Hashim dapat ikan apa tu?...
Mungkin berkat doa Oya dari jauh la tu...

Dari tadi tak menang tangan kami layan ikan Selar Kuning....
banyak sungguh kami dapat...Ikan yang lain menyorok kat mana pun tak tau...

Selain ikan, Selamat juga berjaya memancing seekor sotong....

Sotong pun dah mula lapar...dah mula cari makan...

Dalam agenda kami, menangkap sotong adalah secara sambil lalu jer...
Target kami hanyalah ikan.Walaubagaimanapun rezeki 
yang Allah limpahkan kami tetap mensyukurinya...

Sekarang telah menjelang waktu malam...
Abang Halim, Lan dan Selamat menghabiskan masa dengan berbual,  
tapi aku tengok lepas tu mereka sambung memancing lagi...
Respect aku kat mereka bertiga ni...

Zack dah lama berdengkur...

Seekor ikan Pari sederhana besar yang dapat dipancing oleh Abg. Halim...

Cara AJ tunjuk tu macam dia yang tangkap...

Zack dah bangun, perut pun dah lapar...
Menu kami malam ni ialah maggie sedap la pulak....

Srup...Srup...Srup...Sedapnya makan maggie tengah panas nie...
Tapi awas jangan berlebihan...

Aku dah bertahun-tahun tak makan mee maggie...
yang menjadi ketagihan hanyalah Alicafe atau minuman 3 in 1...

Malam yang hening tadi tiba-tiba telah bertukar 
apabila hujan turun dengan agak lebat...

Kepada yang memancing terus memancing dan hasilnya Abg. Halim
 dapat seekor ikan Kacang yang dianggarkan seberat 10 kilo...
Selamat menunjukkan ikan yang Abg. Halim tangkap tadi sekitar jam 3 pagi...

Abg. Halim terus memancing dan dapat seekor sotong yang berwarna warni...

Ketika azan Subuh sedang berkumandang melalui radio yang dipasang pada jam 6 pagi, 
Masa tu lah Selamat berjaya mendaratkan seekor lagi ikan Kacang. 
Kali ini beratnya dianggarkan 25 kilo....

Zack (kiri) dan Selamat bergambar dengan ikan Kacang...

Hari telahpun siang, Abg Halim terus tak tidur 
sampai sekarang dan sedang menikmati Alicafe...

Abg Din bertanggungjawab mengemudikan boat...

Kami dah hampir nak pulang kerana jam telahpun menunjukkan pukul 12 tengahari...
Lan membantu membasuh lantai boat yang licin akibat lendir ikan dan membahayakan...

Termasuk jugak periuk nasi semalam...

Tali sauh telah dinaikkan untuk boat belayar pulang....





Inilah hasil tangkapan kami yang disimpan di dalam tong ais yang dianggarkan berat keseluruhannya hampir 300 kilo...Banyak ikan-ikan yang ditangkap tidak diambil gambarnya kerana jenis ikan yang didapati adalah sama jer yang kebanyakannya Selar Kuning. Bagi Ikan Merah, Kerapu, Pari, Tenggiri dan Haruan Tasik yang ganas semuanya dapat di tawan pada mulanya dan akhirnya gagal dinaikkan kerana ada tali pancing yang putus dan mata pancing menjadi hampir lurus akibat gigitan yang kuat semasa pertarungan untuk mendaratkannya...Gambar video akan diupload kemudian...



Ikan Jemuduk hasil tangkapan Lan...

Dua ekor lagi ikan Jemuduk yang ditangkap oleh Lan dan Zack...
Aku jadi modelnya pun dah ok...



Secara peribadinya, aku dapat 40 ekor ikan Selar Kuning melalui Apollo, 
6 ekor ikan kacang (4 ekor gambar di atas dan 2 ekor gambar di bawah)
2 ekor lagi ialah ikan Jemuduk sederhana besar seperti gambar di bawah juga...


Di saat-saat akhir, Lan dapat menaikkan seekor lagi ikan Kerapu bersaiz kecil...

Gambar di bawah pula menunjukkan semua ikan yang dipancing 
dimasukkan ke dalam beg plastik untuk diagihkan sama rata apabila tiba di jeti nanti





Helmi tidak melepaskan peluang untuk bergambar bersama  ikan Kacang seberat 25 kilo 
yang ditawan oleh Selamat ketika tiba di jeti sebelum ianya dikerat untuk dibahagikan...

Sebahagian ikan Selar Kuning yang berjaya dipancing...


Sebelum beredar pulang, kami bergambar ramai di jeti sebagai tanda kenang-kenangan...