Islamic Widget

Pendapat Anda Tentang Blog Ini....

Thursday, July 15, 2010

MENINGGAL DUNIA SEMASA SOLAT ASAR


GAMBAR HIASAN

Kisah-kisah yang ingin saya paparkan di sini kalau ia boleh menyentuh perasaan dan ketidak selesaan muslimin-muslimat, saya mintak maaf banyak-banyak. Niat saya hanya nak berkongsi cerita dengan para muslimin-muslimat sekalian.

MENINGGAL DUNIA SEMASA SOLAT ASAR

Ustaz M (nama samaran) yang diamanahkan untuk mengendalikan kursus jenazah ini sudah berpengalaman hampir 10 tahun dalam mengendalikan urusan mandi jenazah di sekitar Lembah Kelang dan Malaysia . Beliau amat terkenal di kalangan jemaah masjid di sekitar lembah Kelang ini. Malah beliau juga selalu berulang-alik ke merata negeri seperti Pantai Timur Semenanjung , Utara dan Selatan untuk menguruskan mana-mana jenazah yang dibawa ke masjid yang memerlukan khidmat tangan beliau.

Ustaz M ingin membawa suatu kisah dimana kisah ini berlaku pada seorang imam di selatan KL yang meninggal dunia selepas solat Asar. Imam tersebut meghembus nafasnya yang terakhir sebaik sahaja selesai memberi salam yang pertama. Subhanallah! Matinya dalam keadaan yang amat murni. Murni di sini maksud saya, matinya bukan dalam keadaan berbuat maksiat pada Allah SWT. Matinya ketika habis solat dan masih diatas tikar sejadah dan sedang beribadah.


Jenazahnya telah di bawa ke hospital untuk urusan pemeriksaan rutin (medical check-up) dan urusan-urusan lain yang perlu untuk pengurusan pengkebumian. Pihak hospital telah memanggil ustaz M untuk urusan mandian jenazah. Maka bergegaslah ustaz M ke hospital untuk urusan tersebut sebab bagi beliau, jenazah yang hendak dimandikan ini begitu istimewa pada pandangannya, kerana roh si mati telah disambut oleh Malaikat Izrail ketika mana sedang mengimami solat.


Sebaik sampai di hospital, ada sedikit masalah yang timbul. Pihak hospital telah mendapati bahawa jenazah imam tersebut tidak mempunyai sebarang pengenalan diri, dan pihak hospital atas bantuan rakan-rakan jenazah mendapat tahu imam ini adalah merupakan orang luar. Maknanya seorang ‘imigran’, yang bermastautin di negara kita. Rentetan daripada kes ini, pihak hospital terpaksalah menyimpan dahulu jenazah tersebut untuk beberapa hari lagi bagi urusan dokumentasi dengan pihak berwajib sehingga selesai dan kemudian itu barulah segala urusan yang berkaitan pengkebumian akan dilaksanakan. Yang pasti, terkilannya, sudah tentulah ustaz M. Kerjanya sudah sedikit terbantut pada hari itu. Sebelum itu, hatinya sudah pun begitu berbunga untuk menguruskan jenazah imam yang dimuliakan Allah SWT ini. Tentu ada kelebihan tersendiri kenapa imam tersebut pengakhiran rohnya di atas tikar sejadah!.


Maka, jenazah imam tersebut pun dimasukkanlah ke dalam ‘freezer’ (maaf, saya tak tahu apa istilah pembeku mayat ini) di dalam bilik mayat hospital buat sementara waktu. Lapan hari berlalu. Ustaz M dah mula nak melupakan pasal jenazah imam ini.

Tapi dengan takdir Allah SWT, hari ke Sembilan, telefon Ustaz M berbunyi. “Nampak macam nombor hospital ni” getus hati Ustaz M.


“Hello, ustaz M ye?, satu suara bertanya. “Ya saya bercakap”. “Ustaz ingat lagi tak mayat imam yang meninggal masa solat Asar tempohari?”, sang suara meminta kepastian. “Imam yang mana satu ni?. “Oh, ya…ya, ingat…ingat lupanya. “Dokumen dah siap, boleh ustaz datang kehospital untuk uruskan tak?”, beritahu sang suara ringkas. “Ok..ok, sekarang juga saya bergerak, setengah jam lagi saya sampai” balas Ustaz M.


Lega hati ustaz M. Dapat juga dia uruskan mayat tersebut setelah beberapa hari ‘pending’. Ingatkan dah tak jadi apa-apa dah. Lama bebenor pihak hospital nak menguruskan dokumennya.


Sampai di hospital, ustaz M yang baru tiba di arahkan ke bilik mayat. Di bilik mayat telah ada beberapa orang saksi di kalangan pegawai hospital dan juga polis serta saksi-saksi lain termasuk rakan-rakan jenazah imam tersebut. Semua saksi ini diperlukan kerana inilah ‘prosedur’ yang telah ditetapkan oleh pihak berwajib. Sebab jenazah dah berhari-hari disitu, tambahan pula jenazah orang luar.


Bismillahir Rohmaanir Rohiim…… Dengan bersaksikan mata sekeliling yang memandang, ustaz M menarik ’stretcher ‘ peti sejuk beku mayat tersebut dengan perlahan-lahan. “Subhanallah! Mayat imam ini masih segar merah. Mayat ini juga berpeluh, Macammana dalam peti ais berhari-hari boleh berpeluh.


Korang tak payah jawablerrr.. ..Seolah-olah imam ni baru aje meninggal sebentar tadi. Mayatnya tidak keras dan tidak pula membeku! Macam orang sedang tidur. Ustaz M kelu lidahnya. Begitu juga orang di sekeliling.


Istimewa sungguh mayat ini. Kalau daging mayat biasa dah lama mengeras dan membeku. Masya-Allah! Sekali lagi perkara pelik berlaku…terdapat pula pada dahi jenazah imam ini, tertera satu kalimah tauhid iaitu perkataan ‘ALLAH’.


Semua orang di sekitar dapat menyaksikan peristiwa ini. Tiada perkataan lain yang keluar dari mulut mereka melainkan bertasbih memuji Allah SWT diatas apa yang berlaku. Semakin bersemangatlah nampaknya Ustaz M nak menguruskan jenazah tersebut.


Yerlah, siapa yang tak suka pada sesuatu yang molek dan membahgiakan kan ?…. Jenazah imam itu dimandi, dikapan dan disembahyangkan dengan segera sebagaimana biasa. Semua proses ini berjalan dengan lancar tanpa sebarang masalah. Semuanya berjalan amat mudah. Allah SWT telah pun memuliakan jenazah imam ini di dunia lagi atas jasa-jasa dia yang Allah SWT sahaja yang mengetahuinya.


Mengikut ustaz M lagi, lepas semua tu selesai, dia ada juga bertanya pada rakan-rakan Allahyarham apa yang diamalkan oleh Allahyarham semasa hidup sehingga mendapat pengiktirafan yang begitu tinggi daripada Allah SWT masa kematiaanya.


Jawapan yang didapati daripada rakan-rakannya ialah selain daripada seorang yang berbudi pekerti mulia dan seorang imam yang baik, amalan semasa hidupnya ialah tidak pernah tinggal bangun malam dan bersolat tahajjud.


Semua amalan ini dilakukannya secara istiqamah. Ditambah pula oleh amalan-amalan lain yang tidak dapat dilihat oleh rakan-rakan arwah, yang mana hanya Allah SWT sahaja yang mengetahuinya.

No comments:

Post a Comment