Saturday, February 20, 2010

KENALI TUMBUHAN DI NEGARA KITA

Tidak dapat dinafikan bahawa Negara kita Malaysia adalah sebuah Negara yang dikurniakan Allah dengan berbagai-bagai nikmat berbanding sesetengah Negara yang selalu ditimpa musibah atau di takdirkan menjadi sebuah negara yang miskin.

Antara nikmat yang Allah kurniakan kepada Negara kita ialah keadaan muka buminya yang subur dengan bermacam-macam spesis tumbuhan merangkumi pokok buah-buahan, sayur-sayuran, herba serta bunga-bungaan yang cantik dan berseri. Sebahagiannya pula telah menjadi sumber pendapatan Negara.

Berbanding generasi dahulu dengan generasi sekarang bahawa kebanyakan mereka dan juga kita tidak berapa mengenali akan nama-nama tumbuhan seperti yang disebutkan diatas dan ada sebahagian yang mengenalinya setelah tumbuhan tersebut telah di proses menjadi bahan makanan, minuman, ubat-ubatan, kuih muih dan sebagainya.

Bagi memberikan satu informasi dan maklumat yang berguna kepada semua, maka di bawah ini aku perturunkan gambar-gambar dan nama-nama pokok tumbuhan yang terdapat di Negara kita, nama saintifiknya, kegunaan serta faedah yang kita boleh perolehi darinya.

Harapan aku supaya maklumat ini nanti akan dapat menambahkan pengetahuan yang berguna kepada kita semua dan dapat di manfaatkan dalam kehidupan seharian kita.
Gambar-gambar adalah Copyright dari buku keluaran MARDI, Serdang, Selangor.
BELIMBING BULUH

Nama Saintifik : Averrhoa Bilimbi
Nama Tempatan : Belimbing Buluh
Family : Geraniaveae
Kegunaan : Perisa dalam makanan

POKOK BETIK

Nama Saintifik : Carica Papaya
Nama Tempatan : Betik
Family : Caricaceae
Kegunaan : Dimakan secara segar, masakan

CEKUR

Nama Saintifik : Kaempferia galanga
Nama Tempatan : Cekur
Family : Zingiberaceae
Kegunaan : Ubat Sakit otot, sendi, sakit tekak, malaria

DAUN KARI

Nama Saintifik : Murraya koenigii
Nama Tempatan : Daun kari, karipulai
Family : Rutaceae
Kegunaan : Perasa makanan

GAJUS

Nama Saintifik : Anacardium occidentale
Nama Tempatan : Gajus, ketereh, janggus, jambu golok
Family : Anacardiaceae
Kegunaan : Ulaman dan ubat sakit tekak

CILI API

Nama Saintifik : Capsicum frutescens
Nama Tempatan : Cili api, cili padi
Family : Solanaceae
Kegunaan : Masakan dan di proses

KANGKUNG

Nama Saintifik : Ipomoea reptans
Nama Tempatan : Kangkung
Family : Convolvulaceae
Kegunaan : Masakan dan ubatan
(rawat buasir, sakit kepala, sukar tidur)

HALIA

Nama Saintifik : Zingiber officinale
Nama Tempatan : Halia
Family : Zingiberaceae
Kegunaan : Perisa dalam makanan dan minuman

KANGKUNG PUTERI

Nama Saintifik : Neptunia prostrata
Nama Tempatan : Kangkung puteri
Family : Leguminosae
Kegunaan : Masakan, rawat sakit telinga,
ulser hidung, resdung

KELOR

Nama Saintifik : Moringa oliefera
Nama Tempatan : Kelor, remunggai
Family : Moringaceae
Kegunaan : Perasa makanan dan ubatan
(masakan, rawat sakit kebas badan, sakit kulit)

KESUM

Nama Saintifik : Polygonum minus
Nama Tempatan : Kesum
Family : Polygonaceae
Kegunaan : Ketumbuhan, basir,
kurang sel darah merah, lemah syahwat

KUCAI

Nama Saintifik : Allium fistulosum
Nama Tempatan : Kucai cabut
Family : Liliacaea
Kegunaan : Sayur, ubat buasir, ekzema,
gatal kulit, ulser kaki, oliguria, selsema

KUNYIT

Nama Saintifik : Curcuma domestica
Nama Tempatan : Kunyit
Family : Zingiberaceae
Kegunaan : Perasa makanan dan
ubat kembong, tonik, tambah selera makan

CEKUR MANIS

Nama Saintifik : Sauropus androgynus
Nama Tempatan : Cekur manis
Family : Euphorbiaceae
Kegunaan : Sayur dan ubat leukimia, batuk, demam

SELOM

Nama Saintifik : Oenanthe javanica
Nama Tempatan : Selom
Family : Apiaceae
Kegunaan : Ulaman, selera makan,
demam, bengkak pada anak tekak

LIMAU PURUT

Nama Saintifik : Citrus hystrix
Nama Tempatan : Limau purut
Family : Rutaceae
Kegunaan :Perisa dan ubatan
(sakit kepala, reumatik, aromaterapi, wangi-wangian)

LIMAU NIPIS

Nama Saintifik : Citrus aurantifolia
Nama Tempatan : Limau nipis
Family : Rutaceae
Kegunaan :Pewangi aroma, disentri, industri minuman

LIMAU KASTURI

Nama Saintifik : Citrus microcarpa
Nama Tempatan : Limau kasturi, limau sambal
Family : Rutaceae
Kegunaan :Perisa makanan, minuman

LENGKUAS

Nama Saintifik : Alpinia galanga
Nama Tempatan : Lengkuas
Family : Zingiberaceae
Kegunaan :Perasa makanan,
ubat cirit birit, penghadaman, sakit sendi

TENGGEK BURUNG

Nama Saintifik : Euodia ridlevi
Nama Tempatan : Tenggek burung
Family : Rutaceae
Kegunaan :Ulam dan ubatan seperti ejakulasi pramatang,
kejang, darah tinggi, menyegarkan badan

SERAI MAKAN
Nama Saintifik : Cymbopogon citratus
Nama Tempatan : Serai makan
Family : Graminae
Kegunaan : Perasa makanan
dan ubatan (gangguan ginjal, batuk, tonik)

PETAI BELALANG

Nama Saintifik : Leucaena leucocephala
Nama Tempatan : Petai belalang
Family : Leguminosae
Kegunaan : Perasa makanan
dan ubatan (gangguan ginjal, batuk, tonik)

PANDAN WANGI

Nama Saintifik : Pandanus Odorus
Nama Tempatan : Pandan wangi
Family : Pandanaceae
Kegunaan : Pewarna kuih, perasa,
pertumbuhan rambut, mandian herba, demam campak

TURI

Nama Saintifik : Sesbania grandiflora
Nama Tempatan : Turi
Family : Leguminosae
Kegunaan : Sayur

UBI KAYU

Nama Saintifik : Manihot esculenta
Nama Tempatan : Ubi kayu
Family : Euphorbiaceae
Kegunaan : Masakan

UBI KELEDEK

Nama Saintifik : Ipomoea batatas
Nama Tempatan : Ubi keledek, ubi stelo
Family : Convolvulaceae
Kegunaan : Makanan, sayur pucuk

ULAM RAJA

Nama Saintifik : Cosmos caudatus
Nama Tempatan : Ulam raja
Family : Compositae
Kegunaan : Ulaman dan ubatan
(cuci darah, gastrik, menguatkan tulang, tonik)

TERUNG PIPIT

Nama Saintifik : Solanum torvum
Nama Tempatan : Terung pipit
Family : Solanaceae
Kegunaan : Masakan

2 comments:

  1. apa nie cara guna takde cerita nanti sakit kat lain titik kat lain

    ReplyDelete