Pengalaman mencandat sotong pada bulan Mei tahun 2010 masih lagi segar didalam ingatanku kerana itulah pertama kali aku berpeluang merasai keseronokannya kerana ia dilakukan di laut dalam yang sangat mencabar terutama bagi diriku yang bukan dilahirkan didalam keluarga nelayan dan kampungku pula agak berjauhan dengan lautan.
Walaupun aku biasa 'memancing' semasa kecil tanpa pengetahuan keluarga di paya-paya, sungai-sungai serta lombong-lombong tinggal yang amat merbahaya tetapi 'mencandat' sangat asing bagi diriku kerana aku tidak pernah mendengarnya sebelum ini.
Itulah yang dikatakan rezeki apabila pada suatu hari, En. Sulaiman seorang pegawai ditempat aku bertugas yang berasal dari Terengganu mengajak aku untuk bersama kawan - kawannya mencandat sotong di Pulau Kapas, Terengganu pada 16 dan 17 Mei 2011. Semua kemudahan disediakan oleh mereka termasuk makan minum, sewa bot, peralatan mencandat dan lain-lain perbelanjaan.
Ia juga bersetuju memberi peluang kepada 3 lagi rakan yang lain untuk menyertainya. Berdasarkan minat kami yang sama, maka aku pun mengajak kawan-kawan setugasku iaitu Rafia Olhusni, Che Hashim Che Derahman dan Hafizi untuk menyertaiku.
Kami bertolak pada hari Isnin 16 Mei 2011 pukul 11 pagi dan tiba di Jeti LKIM Chendering , Marang, Terengganu pada pukul 5 petang. Tepat jam 6 petang, bot yang membawa kami semua beransur-ansur meninggalkan jeti dan belayar selama satu jam ke tengah-tengah lautan untuk mencandat.
Selain bot kami, aku dapati ada lebih dari 20 bot lain yang berlabuh untuk mencandat di persekitaran kami. Terasa seperti pesta air pula apabila cahaya lampu menerangi semua bot yang ada tanpa sedikit pun mengganggu kehadiran sotong-sotong yang datang berkawan dan dapat dilihat di kejernihan air laut.
Selain bot kami, aku dapati ada lebih dari 20 bot lain yang berlabuh untuk mencandat di persekitaran kami. Terasa seperti pesta air pula apabila cahaya lampu menerangi semua bot yang ada tanpa sedikit pun mengganggu kehadiran sotong-sotong yang datang berkawan dan dapat dilihat di kejernihan air laut.
Bot kami tidak duduk di satu tempat sahaja sebaliknya akan berubah-ubah tempat apabila tekong mendapati sotong di tempat itu tidak banyak ataupun tekong merasa perlu untuk kami berubah tempat selepas 1 jam berlabuh. Ini bagi mengelakkan kami semua merasa bosan.
Begitulah seronoknya kami sepanjang malam itu sampai kepagi dan ada yang terus mencandat tanpa menghiraukan waktu tidur.
Begitulah seronoknya kami sepanjang malam itu sampai kepagi dan ada yang terus mencandat tanpa menghiraukan waktu tidur.
Kami ingin mengucapkan setinggi-tinggi terima kasih kepada En. Sulaiman dan rakan-rakannya kerana memberi peluang kepada kami untuk mencandat sotong bersama-sama kumpulannya. Tak lupa juga kepada keluarga En. Sulaiman terutama isterinya yang menyediakan makan tengahari untuk kami sebelum pulang ke Kuala Lumpur dengan memasak sotong segar yang kami candat, kari ayam kampung yang mereka ternak, daging pinang masak pedas, sayur serta ikan goreng.
Budi baik kalian semua akan tetap diingati dan semoga kita bertemu lagi di lain-lain program yang akan datang.
Budi baik kalian semua akan tetap diingati dan semoga kita bertemu lagi di lain-lain program yang akan datang.
Saksikan video-video serta gambar-gambar kami pergi mencandat sotong di Pulau Kapas Terengganu pada 16 dan 17 Mei 2011.
AJ dan En. Sulaiman diatas bot yang sedang belayar
Rakan-rakan dari Terengganu
sibok menyiapkan peralatan untuk mencandat
En. Harun (baju biru) staf FELCRA Niaga
dan anaknya (baju merah) turut sama
Masing-masing tidak sabar menanti bot berlabuh
En. Sulaiman sedang memerhatikan
rakannya mengikat mata pancing
Menunggu sotong dan juga ikan meragut
mata pancing dengan penuh sabar
Rakan-rakan 'tuan rumah' dari Terengganu
Ada yang mengambil peluang
belajar mengendalikan bot
Gambar diambil dari tingkat atas.
Dari kiri : Hafizi, AJ dan En. Sulaiman
sedang berbual-bual dengan pelbagai topik menarik
Hafizi rakan setugasku juga berasal
dari Besut, Terengganu? Kelantan?
AJ bersama petugas bot
Petugas bot mula melakukan tugas-tugas
penyediaan makan malam
AJ dan En. Sulaiman menikmati makan malam
berlaukkan ayam masak pedas
Sebuah lagi bot sedang belayar
bersama-sama kami untuk tujuan yang sama
Laut kelihatan tenang pada waktu hampir maghrib
Bulan pun telah mula menampakkan dirinya
Hashim telah mula menunjukkan
belangnya dalam mencandat sotong
Sotong kedua darinya
Sotong ketiga dari Hashim
Rafia Olhusni juga pakar dalam bab mencandat ni..
buktinya beliau juga berjaya mendapat sotong yang bersaiz besar
Besar dan panjang....he... he...he...
Hasil tangkapan kami, walaupun tidak banyak
tapi bersyukurlah terhadap apa yang dikurniakan
Bukan saja sotong, ikan dan kepah juga didaratkan...
bukan kami tapi nelayan yang sama pulang
Menikmati sarapan pagi di kantin LKIM Chendering
sebelum pulang Ke Kuala Lumpur
Dua orang nelayan melepaskan
penat lelah dengan bermain dam aji
Bila nk ke laut dalam lagi?????
ReplyDeleteKalau ikut perancangan dalam bulan Jun nanti. Kali ni bukan mencandat sotong tapi memancing ikan di laut dalam yang katanya 9 jam perjalanan dari jeti ke tengah laut....
ReplyDeleteAda berani!!!?